Címlap Hírek
Hírek
Hétfőtől lehet iratkozni az állampolgársági kérés leadására Csíkszeredában Nyomtatás


Csíkszereda, 2010. november 8., hétfő


Csütörtöktől működik a gyorsított állam- polgársági eljárás menetéről szóló tájékozta- tó honlap, mely a www.allampolgarsag.gov.hu címen érhető el. A weboldalon megtalálhatók a szükséges információk (beszerzendő iratok, a bejelentkezéshez szükséges űrlap, stb.), de elsősorban tájékoztatásra szolgál, nem problémakezelésre, mivel az adott ügyeket a helyileg illetékes hivatalok tudják majd a legalaposabban kezelni.
Az egyszerűsített honosítási eljárás januártól induló ügyfélfogadásának előkészítése érdekében a Csíkszeredai Főkonzulátus telefonszámokat hív életre, amelyeken a kérelmet beadni szándékozók előzetesen jelentkezhetnek.
A telefonszámok, amelyek 2010. november 8-án, hétfő reggel 9-től hívhatók a következők:


+40 (0) 266 207 335 vagy +40 (0) 266 207 336.


„Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a hosszú sorok és várakozás elkerülése érdekében ügyfeleket csak előzetes telefon, vagy személyes bejelentkezés, és időpont egyeztetés alapján tudunk fogadni” – közölte a Magyar Köztársaság csíkszeredai Főkonzulátusa.

 
Semjén: pénteken összeül a Magyar Állandó Értekezlet Nyomtatás

Budapest, 2010. november 2., kedd (MTI)

Semjén Zsolt és Répás Zsuzsanna
Összehívja a magyar kormány a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT); a hatéves szünet után pénteken a Parlamentben rendezendő tanácskozás témái között az oktatási-nevelési támogatás és a státusztörvény módosítása szerepel.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a MÁÉRT programját a határon túli szervezetektől beérkezett vélemények alapján állították össze.
Kiemelte: alapvető követelése volt a határon túli magyar szervezeteknek, hogy miután a Gyurcsány-kormány évekig nem hívta össze a MÁÉRT-et, az új kormány ezt tegye meg, s a nemzetpolitikai kérdéseket vitassák meg. Nekünk is egy identitásbeli kérdés, hogy próbáljuk meg jóvá tenni, amit az előző kormány elrontott - mondta, hozzátéve: ez egy egységes nemzet, a magyar nemzetpolitikai koncepciót nem lehet kialakítani a külhoni magyarok nélkül.

Bővebben...
 
Az egyszerűsített honosítási eljárásról konzultál Kolozsvárott a miniszteri biztos Nyomtatás

Budapest, 2010. október 10., vasárnap (MTI)

Az egyszerűsített honosítási eljárásról tart tájékoztatót hétfőn Kolozsvárott Wetzel Tamás miniszteri biztos. A miniszteri biztos az MTI-nek az út előtt elmondta: az erdélyi városban fórumot tart, amelynek célja az ott élő magyarok tájékoztatása a kettős állampolgárságról, az igényléssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról és a konkrét megvalósításról. A program során megbeszélést folytat a konzulátus munkatársaival és helyi magyar prominensekkel is.
Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án lépett életbe, a kérelmeket 2011. január 1-jétől lehet majd benyújtani. A magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. Az esetleges visszaélések elkerülése végett az állampolgárságot csak személyesen lehet majd kérelmezni, de a minél rövidebb sorban állás érdekében mindenképpen a lehető legtöbb helyen elérhető igénylést támogatja a kormány.

Bővebben...
 
2010. augusztus 20-án életbe lépett a kettős állampolgárságról szóló törvény Nyomtatás

Budapest,2010. augusztus 20., péntek (MTI)


Az Országgyűlés 2010. május 26-án 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását. A köztársasági elnök május 31-én aláírta törvényt. A jogszabály értelmében kedvezményesen honosítható honosítás egyéni kérelemre, nem automatikusan történhet. Magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok, hogy megkaphassák az állampolgárságot.


Az állampolgársági kérelmet a külképviseleteken, az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságainál lehet leadni. Az ügyintézési határidő három hónap, de ebbe nem számít bele az esetleges hiánypótlási időszak, illetve a közbiztonsági és nemzetbiztonsági véleményezés időtartama, tehát amikor nem lehet dönteni. Így várhatóan a kérelem benyújtásától számított 4-5 hónap után várható a válasz. Mindezeken túl a procedúra része a rendőrségi és nemzetbiztonsági ellenőrzés, vagyis a kettős állampolgárság nem okozhat "biztonsági deficitet" sem Magyarországnak, sem az Európai Uniónak. A törvény az addigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet és az alkotmányos alapismeretek vizsgát. A törvény segíti a magyar nemzet megmaradását, és lehetőséget ad arra, hogy a határon túli asszimilációs folyamatot megfordítva megerősítse a magyar identitást.

 

 
Elfogadták a törvénymódosítást Nyomtatás

Budapest, 2010. május 26., szerda (MTI)


Nagy többséggel elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot. Az Országgyűlés 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását. Nemmel voksolt az előterjesztésre Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, valamint a szocialista Molnár Csaba és Szanyi Tibor, a tartózkodók között MSZP-s és LMP-s képviselők voltak. Igennel szavazott a 224 fideszes és 34 kereszténydemokrata mellett 32 szocialista és 11 LMP-s politikus. Támogatta a javaslatot az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila és a volt házelnök, Szili Katalin, nem vett részt a szavazásban Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, illetve Kovács László egykori külügyminiszter és uniós biztos.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 Következő > Utolsó >>

26. oldal / 26