Címlap
Nincs konkrétum az egyszerűsített honosítást támadó írások mögött Nyomtatás

Az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos szerint súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak, és semmilyen konkrétumok nem állnak a magyar eljárásról szóló, a közelmúltban több külföldi sajtóorgánumban megjelent írások mögött.
Ezt Wetzel Tamás mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatón, egyúttal hangsúlyozva ezeknek a híreknek a lejárató jellegét.

Kifejtette: az utóbbi időben több, a magyar egyszerűsített honosításról szóló negatív hír is megjelent, elsősorban a külföldi médiumokban. Szerinte ezek mögött helyi politikai motiváció is állhat. Példaként említette, amikor Ukrajnában, Szerbiában polgármestereket vádoltak meg a magyar állampolgárság megszerzésével, vagy hasonló történt két román politikus esetében. Másik példaként hozta, amikor olyan statisztikai adatok láttak napvilágot, amivel helyi, határon túli médiumok nem rendelkezhettek.Közös jellemzője ezeknek a híreknek, hogy "pletykaszerű, visszaellenőrizhetetlen" információkat, sokszor dezinformációkat, és súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak - mondta.
A biztos szólt arról is, hogy eddig már több mint 510 ezren igényelték a magyar állampolgárságot és mintegy 430 ezren le is tehették az esküt. Eddig mintegy 11 ezer kérelmet utasítottak el, ami az összigénylés 2,5 százaléka. Törvényi kötelessége minden kérelmet átvevő hivatalnoknak, hogy leellenőrizze a magyar nyelvtudást és a magyar felmenők meglétét igazoló okiratokat - emlékeztetett, hozzátéve: ha ezek hiányában mégis ragaszkodik a kérelmező az igényléshez, az ügyintézőnek jeleznie kell, hogy nem felel meg a feltételeknek.
Kitért ugyanakkor arra is: vannak olyanok, akik kihasználják az emberek jóhiszeműségét, komoly összegeket kérnek, és jó kapcsolataikat ajánlják fel az állampolgárság elintézéséhez, miközben hamis információkat adnak. Wetzel Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy ez megvalósítja a befolyással üzérkedés büntetőjogi tényállását is. Aki csalárd módon jutott állampolgársághoz, tőle az 10 évig visszavonható. Erre a nyáron volt példa egy kárpátaljai kérelmező esetében, és itt büntetőeljárás is indult - jelezte.
A biztos kiemelte: a honosítás egyszerűen intézhető, nem kell rosszhiszemű embereknek ezért pénzt fizetni, és sok esetben a helyi magyar szervezetek ingyenesen segítséget nyújtanak a kérelmek kitöltéséhez, a fordítások elkészítéséhez.
Hangsúlyozta: az egyszerűsített honosítás továbbra is zökkenőmentesen zajlik, és ez nemcsak a magyar közigazgatás, hanem az egész magyar nemzet számára siker.