Címlap
Közös jövőnk az összetartozás Nyomtatás

2012. június 4. - MTI

A nemzet közjogi egyesítése és a kulturális örökségünk megerősítése a magyarság megmaradásának feltétele a miniszterelnök-helyettes szerint.

Az összetartozás a közös jövőnk - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nemzeti összetartozás napja ifjúsági programjainak megnyitóján hétfőn. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a fővárosi Magyarság Házában tartott rendezvényen kiemelte: a magyar megmaradásnak két feltétele van, a nemzet közjogi egyesítése és a kulturális örökségünk megerősítése.

"Küldetéstudat, hogy meg kell maradni"

A megemlékezések és a visszatekintések látszólag a múlttal foglalkoznak, de a küldetésük valójában nem az, hogy keseregjenek a múlton, és nem is csak annyi, hogy megismertessék a valódi, nem meghamisított történelmet, hanem az, hogy a magyar megmaradást szolgálják - jelentett ki Semjén Zsolt külhoni és anyaországi diákok előtt. Hozzátette: ez akkor lehetséges, ha mindenkiben benne él az egész magyar történelem, az egész magyar kultúra, "annak a küldetéstudata, hogy meg kell maradni".

Rámutatott: a magyar állam minden eszközt mozgósít azért, hogy mind a kulturális megerősítés, mind a közjogi egyesítés által a nemzeti örökséget meg lehessen őrizni, mert ez alapvetően nem csak a múltról szól, ez az összetartozás a közös jövő.

15 ezer diák látogathat külhoni magyarlakta területe

Semjén Zsolt megköszönte a külhoni magyaroknak, hogy sokszor nehéz körülmények között is megőrizték magyarságukat. A miniszterelnök-helyettes kitért rá, hogy a Határtalanul program keretében 15 ezer diáknak nyílik lehetősége a látogatásra külhoni magyarlakta területre, és így élő kapcsolat alakulhat ki az egyetemes magyarság között az egész Kárpát-medencében.

Utalva rá, hogy a programra 160 diák érkezett hat - székelyudvarhelyi, révkomáromi, szabadkai, valamint magyarországi - iskolából, kiemelte: az a cél, hogy ne legyen olyan magyar diák, aki legalább egyszer nem járt szervezett körülmények között más magyar közösségeknél.

"A cél, hogy az egész Kárpát-medencét be tudjuk lakni"

Semjén Zsolt hozzátette: további cél, hogy a külhoni magyarok is eljussanak egymás közösségeihez, az erdélyiek a Felvidékre, a kárpátaljaiak a Délvidékre, s így "az egész Kárpát-medencét be tudjuk lakni". Fontos, hogy a közös magyar örökségünket személyes szálakkal tudjuk átszőni - mondta, megjegyezve: arra törekednek, hogy a történelem ne csak megírt dátumokból álljon, hanem személyes történetek összességéből.

"A magyarságot összetartó központ lett a Magyarság Háza"

Papp-Váry Borbála, a Bethlen Gábor Alap vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a Magyarság Háza 2011 őszétől minden magyar összetartozását jelképező intézmény lett, olyan, a magyarságot összetartó központ, amely a hétfőihez hasonló rendezvényeknek helyt ad. Szerették volna megmutatni, hogy a Határtalanul program keretei között a diákok milyen kapcsolatokat tudnak kialakítani, és hogyan válik ilyen módon élővé a nemzeti összetartozás.

A rendezvényen lejátszották Majnek Antal kárpátaljai ferences püspök videoüzenetét, gyimesközéploki népdalok hangzottak fel a Határtalanul! programban részt vett diákok előadásában, Keresztes Ildikó erdélyi származású énekes és Orosz Örs felvidéki geográfus vallott üzenetében arról, mint jelent számukra a nemzeti összetartozás. Diósi Gábor Felicia csángó prózaíró olvasott fel novellájából, Matúz Gábor beszélt egy közösség kiállásának erejéről a Balassagyarmat - Civitas Fortissima, A legbátrabb város című film alapján, és magyarszentbereki forgatós táncokat is láthattak a jelenlévők.