Címlap
Szlovák választás - A Smer fölényesen nyert, a Most-Híd bejutott, az MKP nem (összefoglaló) Nyomtatás

2012. március 12. - MTI

Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt a szombati szlovákiai előre hozott parlamenti választásokon. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke vasárnap az MTI pozsonyi irodájának a szavazatok százszázalékos összesítése után megerősítette, hogy a szlovák parlament 150 képviselői székén 6 pártnak kell osztoznia.

A választásokat  az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerte a szavazatok 44,41 százalékával, így a pártnak 83 képviselője lesz a 150 fős szlovák parlamentben.

A második legjobb eredményt a szavazatok 8,82 százalékát megszerző, Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el (16 képviselő). A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő párt végzett a leadott voksok 8,55 százalékával (16 képviselő).

A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar pártra 176 ezren adták le szavazatukat, s így a voksok 6,89 százalékával a negyedik helyen végzett, 13 parlamenti mandátumhoz jutva.

6,09 százalékos támogatottságot szerezve, ötödikként jutott a parlamentbe a Mikulás Dzurinda vezette jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) (11  képviselő). A szavazatok 5,88 százalékával a hatodik helyen került be a törvényhozásba a Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) (11 képviselő).

A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártjának nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Az MKP mintegy 109 ezer szavazatot kapott, s a voksok 4,28 százalékát megszerezve maradt a parlamenten kívül.

Az esélyesnek tartott pártok közül nem sikerült bejutnia a törvényhozásba a szlovákiai politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), amely a szavazatok 4,55 százalékát kapta.

A voksoláson a részvételi arány  59,11 százalék volt.

Nem szavazhatott a révkomáromi Fehér István és Boldoghy Olivér, akik korábban felvették a magyar állampolgárságot és ezért a hatóságok szerint elvesztették a szlovákot.

Szlovákiában azt követően tartottak előre hozott parlamenti választásokat, hogy 2011 októberében Iveta Radicová jobbközép kormánya gyakorlatilag megbuktatta önmagát, mert az eurómentőöv elfogadásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni - s később elbukott - bizalmi szavazással kötötte össze.

Ivan Gasparovic szlovák elnök vasárnap bejelentette, hogy a Smert bízza meg a kormányalakítással."Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem akarok bizonyos más politikai pártokkal" is beszélni - tette hozzá az államfő.

Robert Fico vasárnap kinyilvánította szolidaritását az adósságválságtól sújtott Európával. "Az Európai Unió számíthat a Smerre, mert Szlovákia célja Európában élő és Európában élni akaró kis országként  (...) az euróövezet és az euró mint erős európai pénz fenntartása" - hangoztatta a 47 éves kormányfő-várományos, aki 2006 és 2010 között már volt miniszterelnök. "Programunk határozottan Európa-párti" - hangsúlyozta.

Grigorij Meseznikov ismert politológus, a pozsonyi IVO társadalomkutató intézet igazgatója úgy vélekedett, hogy "Fico gazdaságpolitikája nem lesz liberális politika". Az elemző szerint a most alakuló kormány európai politikája "kiszámítható" lesz, és Szlovákiának helye lesz "az európai áramlatban".

A magyar-szlovák kapcsolatok alakulását illetően Meseznikov azt jósolta, hogy azok "bizonyára bonyolultabbak lesznek, mint amilyenek a távozó jobbközép kormány idején voltak".

Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője szerint a Robert Fico vezette Smer választási győzelme a felelősségteljes, s nem utolsósorban Európa-párti kampány eredménye.

Tabajdi Csaba magyar szocialista EP-képviselő ugyanakkor reméli: Swoboda értékeléséből "csupán véletlenül" maradt ki az arra történő utalás, hogy az Európai Szocialisták Pártja 2006 és 2009 között még függőben tartotta a Smer tagságát a szélsőjobboldali szlovák nacionalistákkal, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) kötött kormánykoalíció miatt. Tabajdi szerint a szlovákiai magyar közösség és a roma kisebbség érdekeinek figyelembe vétele nélkül Szlovákiában nem lehet szilárd társadalmat építeni.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, a TOP 09 párt elnöke szerint  a cseh kormánynak le kellene vonnia a tanulságokat a szlovákiai választás eredményéből. "Az értelmes jobboldali politikának, amikor azt korrupció és botrányok kísérik, nincs esélye a sikerre a választóknál" - tolmácsolta Schwarzenberg véleményét szóvivője vasárnap Prágában

Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke úgy véli: Robert Fico győzelme egyértelműen azt jelzi, hogy a szlovákok elutasították a jobboldali politikát - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója. "Az egész Európai Unió számára nagyon fontos az a tény, hogy a szervezeten belül egy újabb, szociáldemokrata értékeket valló kormány alakul" - húzta alá Sobotka, akinek pártja magasan a legnépszerűbb Csehországban.

Ivan Gabal szociológus a televízióban úgy vélte: kedvező volna, ha Ficóéknak lenne magyar partnerük, amely, tekintettel a magyarországi belpolitikai fejleményekre, nyugtatná a kedélyeket Pozsonyban.

A Híd és a Magyar Koalíció Pártjának eredményét Prágában egyelőre nem kommentálták. A cseh hírtelevízió viszont átvette Fico nyilatkozatát, amelyben kifejtette: "jó hír Szlovákia számára", hogy az etnikai pártok együtt sem képesek általában többet szerezni 8-9 százaléknál.

MTI