Címlap
Nemsokára a százötvenezredik, határon túli magyar kapja meg

2012. március 2. - MTI

Március 15-e körül már a százötvenezredik, határon túli magyar veheti át a honosítási okiratokat, és várhatóan még tavasszal megérkezik a kétszázötvenezredik honosítási kérelem – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Székesfehérvárott pénteken.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese egy honosítási ünnepségen, ahol húszan tettek állampolgársági esküt, kiemelte: a nemzet közjogi egyesítésével, azzal, hogy lehetővé vált a határokon túl élő magyarok számára a magyar állampolgárság felvétele, „Szent István országépítő nagy műve folytatódik”.

A politikus kifejtette: a közjogi összetartozás, a magyar alkotmányosság, amelynek szimbóluma a Szent Korona, „az, az acélabroncs, amely az összetartásunkat(...) a kultúrnemzeten túlmenően, a közjogi nemzet szempontjából is összefogja”. Hozzátette: ez különösen fontos, hiszen a magyar nemzet egyharmada Magyarország határain kívül él. Ahhoz, hogy az asszimilációt meg tudjuk állítani, sőt meg is tudjuk fordítani, szükségesek, de nem elégségesek a különböző támogatási formák, nagyon erős impulzusként kell az állampolgárság megadása, a nemzet közjogi egyesítése.

„Magyarország nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel a világon bárhol élő magyarság iránt” – mondta a miniszterelnök-helyettes. Rámutatott: miután csak egyetlen magyar nemzet van, s nincs különbség a határokon túl élő magyarok és az anyaországban élők állampolgársága között, a szavazati jog és a választásokon való részvétel minden magyart megillet, bárhol is éljen a világban.

A honosítási ünnepségen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere elmondta, hogy Fejér megye székhelyén 2-3 hetente tartanak honosítási rendezvényt.