Címlap
Martonyi János: európai elvekkel ütközik a kollektív felelősség megállapítása Nyomtatás

2011. október 13. - kormany.hu

Magyarország továbbra is támogatja Szerbia európai integrációját, de elvárja Belgrádtól, hogy a restitúciós törvényéből zárja ki a kollektív felelősség elvét – hangsúlyozta Martonyi János a Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2011. október 13-án.

A külügyminiszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság előző nap közzétette bővítési jelentéscsomagját, amelyben javasolta Szerbia számára a tagjelöltség megadását.

 

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy Magyarország a soros uniós elnökség során is mindvégig a Nyugat-Balkán európai integrációján dolgozott, és ez az elkötelezettsége azóta mit sem változott. „Mi továbbra is támogatjuk Szerbia EU-hoz való közeledését, és Szerbia EU-s tagságát, ez része a szomszédpolitikánknak, nemzetpolitikánknak, és a vajdasági magyarságnak is érdeke” – húzta alá a miniszter.

A magyar diplomácia vezetője ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt erkölcsileg, jogilag és politikailag is elfogadhatatlannak tartja. Arra a kérdésre, hogy Magyarország él-e majd vétójogával decemberben, amikor az Európai Tanács dönt Szerbia EU-tagjelölti státusáról, Martonyi elmondta, a magyar kormány csak akkor hozza meg döntését, amikor majd ez a helyzet előáll. „Komoly gond lesz abból, ha ezt a kérdést nem oldja meg Szerbia, azt hiszem, hogy ezzel utaltam a végkimenetelre is” – fűzte hozzá a külügyminiszter.

Martonyi kifejtette, erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy azokat az embereket – sőt a leszármazottaikat is – bűnösnek tekintsék, akik kényszersorozással kerültek be a hadseregbe. „A kollektív felelősség megállapítása a legalapvetőbb európai elvekkel ütközik” – jelentette ki.

Martonyi János szerint az a cél, hogy egy teljesen világos jogi helyzet jöjjön létre, amely kizárja a kollektív felelősség bármilyen formáját. „Mi szeretnénk a törvényt jól értelmezni; hogyha (…) születik egy olyan szerb törvény, ami az értelmezési gondunkat képes eloszlatni, akkor nem lesz különösebb gondunk. Egyébként lesz” – foglalta össze a magyar álláspontot a külügyminiszter.

 

(Külügyminisztérium)