Címlap
Miniszterelnöki elismerés a kisebbségekért végzett munkáért Nyomtatás

2011. augusztus 19. – kormany.hu

Nemzeti ünnepünk alkalmából Magyarország miniszterelnöke a kisebbségekért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenység elismerésére Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozat kitüntetéseket adományozott. A díjjal járó oklevelet, emlékplakettet és pénzjutalmat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár adta át pénteken a Parlamentben.

Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, ezért saját kultúránk, nyelvünk és történelmünk megőrzése nem csupán saját nemzetünk, hanem az egyetemes emberiség érdeke is - mondta el köszöntőjében Semjén Zsolt. Különösen így van ez az egyes területek, tájegységek, sajátos történelmi régiók örökségével. Hiszen - folytatta - a nemzet kultúrája és öröksége nem csupán annyiból áll, amit a történelemkönyvekben olvashatunk, hanem a nemzet összes tájegységének, városának, közösségének és összes családjának történetének összességéből

Mint mondta, egy-egy nemzetrész kultúrájának megőrzése hármas szolgálatot tesz. Először is megőrzi azt örökséget, amit csak ő őrizhet meg és adhat tovább. Másodszor egy integráns részét őrzi meg az egyetemes magyar kultúrának, harmadszor pedig az egyetemes emberiségnek tesz szolgálatot egy egyedi kultúra fenntartásával. A történelem előtti felelősségünk, hogy ez a láncolat soha ne szakadhasson meg - hangsúlyozta.

A magyar kormány Kötelességének tartja, hogy azokat, akik ezt az értékmentést, őrzést és kutatást vállalják, a mai kitüntetéssel elismerje. Semjén Zsolt megköszönte a díjazottak nemzetmegtartó szolgálatát és azt a munkát, amivel nem csupán a saját közösségüknek adnak példát, hanem az egész magyarságnak.

A díjazottak névsorát a csatolt dokumentumban, az átadóról készült fotókat itt érheti el.