Címlap
Vendégségben Magyarországon Nyomtatás

2011. augusztus 16. - kormany.hu

A magyar Kormány nagyon fontosnak tartja, hogy megszólítsa a diaszpórában élő fiatalokat - fogalmazott Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a külhoni magyar fiatalok találkozójáról szóló sajtótájékoztatóján, kedden.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Hungarofest Nonprofit Kft., a Bethlen Gábor Alap támogatásával, 2011. augusztus 19. és 26. között 16. alkalommal rendezi meg a Vendégségben Magyarországon - Külhoni Magyar Fiatalok Találkozóját.

Az esemény lehetőséget ad a meghívottaknak, hogy egy héten keresztül anyanyelvi környezetben lehessenek, és olyan történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodjanak, melyekhez otthon nem juthatnak hozzá. A találkozó legnagyobb értéke, hogy nagyszerű alkalmat biztosít az intézményes és baráti kapcsolatok kialakítására

Répás Zsuzsanna elmondta: a cél az, hogy a világban szétszóródott magyarsággal kapcsolatot tartsunk, ennek érdekében indul útjára szeptemberben a Nemzeti Regiszter program is. Az idei találkozó különlegessége, hogy a résztvevők nem kizárólag a Kárpát-medencéből érkeznek: 2 kontinens 16 országából, 450, nemzeti kultúránk hagyományait, értékeit ápoló középiskolás korú fiatal mutatkozik be – mutatott rá. A fiatalok magyarországi látogatását és a színes programokat a Bethlen Gábor Alapból finanszírozzák, továbbá számos támogató is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az idei év különlegessége még, hogy a fiatalok a magyar közönségnek is bemutathatják művészetüket - mondta el A. Szabó Magda, a Hungarofest nemzetközi kapcsolatok vezetője. A hagyományőrző táncegyüttesek a Várban, a 25. Mesterségek Ünnepén kaptak fellépési lehetőséget. Az idelátogatókat Gödöllő városa szállásolja el, látja vendégül. Gémesi György polgármester elmondta: a lényeg, hogy a fiatalok szívben gazdagodjanak a programok után.