Címlap
Semjén Zsolt: a nemzeti önbecsülés a magyarság jövőjét jelenti Nyomtatás

2011. június 4. - kormany.hu

Több mint kétszáz diák indult tanulmányi kirándulásra a Határtalnul Program keretében határainkon túli magyarlakta területekre. Az induló diákcsoportokat a Budai várban, a Szentháromság téren köszöntötte: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Egy évvel ezelőtt az Országgyűlés meghozta azt a törvényt, régi adósságát törlesztve, ami végre szembenéz Trianon katasztrófájával - kedzte beszédét Semjén Zsolt. A jogszabály fejet hajt azoknak a hősöknek az emléke és szenvedése előtt, akik sokszor életüket és szabadságukat adták a magyarságért. Azt gondolom, hogy ez a törvény nyitotta meg a nemzeti önbecsülésnek és a történelemmel való szembenézésnek azt az útját, ami a magyarság jövőjét jelenti - fogalmazott.
A nemzeti összetartozás érdekében megtettük talán a legfontosabb lépést, amit meg lehetett tenni Trianon orvoslására: kiterjesztettük a magyar állampolgárságot minden, a világon bárhol élő magyarra - húzta alá a miniszterelnök-helyettes. Ha a körülöttünk lévő országok megtehetik ezt saját nemzettársaikkal, akkor megtehetjük mi is. Üdvözöljük, ha a Magyarországon élő nemzetiségek, például a Gyulán élő románok vagy a Pilisben élő szlovákok - felveszik az anyaországuk állampolgárságát is, mi ezt nem tekintjük a magyar érdekekkel szembeni lépésnek. Ugyanezt várjuk el a szomszédos országok kormányaitól is - mutatott rá.
Semjén Zsolt bejelentette: megérkezett a kilencvenezredik állampolgársági kérelem, és ezáltal a nemzet közjogi egyesítése gördülékenyen halad. Hasonlóan fontos kezdeményezés a Határtalanul program, ennek keretében ma 225, az idei évben pedig 11 ezer diák utazhat határon túli magyar területekre, erősítve a kapcsolatokat a határon innen és túl élő magyar fiatalok között. Ősszel indul a Nemzeti Regiszter is, ami személyes el fog érni az interneten keresztül minden magyart - ismertette a miniszterelnök-helyettes.

Június negyedike van, 91 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a Trianoni békeszerződést, ami megpecsélte Magyarország sorsát - emlékeztetett Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Akkor nagyok sokan úgy gondolták, hogy ez a magyarság vége, a magyar nép beolvad az emberiség nagy tengerébe. Hogy ez nem történt meg, az nagyban köszönhető az iskolapadot koptató tanároknak és diákoknak, akik továbbadták a magyar szót, a magyar kultúrát - világított rá az államtitkár.
A történelem lehetővé tette, hogy a merev fizikai határok ne jelentsenek többé akadályt, a Kormány pedig meg szeretné könnyíteni, hogy ezt kihasználva új magyar-magyar kapcsolatok alakuljanak ki, ezért indította el a Határtalanul programot. A hétvégén 21 középiskolából, több városból indulnak diákok magyarlakta határon túli területekre - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa.
Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár emlékeztetett: a tavaly elfogadott országgyűlési határozat rendelkezik egy új intézmény, a Magyarság Háza felállításáról is, ami a budai várban található épületben kap majd helyet. A Ház feladata lesz az egyedülálló magyar kultúra értékeinek bemutatása és népszerűsítése. A központ részeként létrejön egy új nemzetpolitikai kutatóintézet is - ismertette Répás Zsuzsanna.

(kormany.hu)