Címlap
Németh Zsolt: nemzetközi jogot sértenek a kárpátaljai magyarokat ért incidensek Nyomtatás

 

Budapest, 2011. május 16., hétfő MTI

Magyarország magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot vár a kárpátaljai magyarokat ért incidensekre.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a parlament nemzeti összetartozás bizottsága és külügyi bizottsága együttes zárt ülése után hétfőn újságíróknak azt mondta: mintegy kéttucat esetet azonosítottak be.

Hozzátette: ezek az incidensek az ukrán titkosszolgálathoz köthetők, és a magyar fél ezeket törvénysértőnek tartja. Nem pusztán az ukrán belső törvényeket sértik a történtek, hanem a nemzetközi jogot is sérti mindaz, ami ezeket az állampolgárokat érte - mutatott rá az államtitkár, aki példaként a bécsi konvenciót említette.

Magyarország határozottan úgy gondolja, hogy Ukrajnának ezt a tevékenységet fel kell függesztenie - fogalmazott, hozzátéve, erre felszólították az ukránokat. Magyarország nem tűri, hogy magyar embereket, ha igényeltek állampolgárságot, ha nem, atrocitások érjenek bárhol a Kárpát-medencében - szögezte le, és hangsúlyozta: a történtekre magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot is várnak az ukrán féltől.

Megjegyezte: kíváncsiak arra, hogy az ukrán titkosszolgálat saját jószántából járt el, vagy adott esetben politikai megrendelést hajtott végre, illetve, hogy egy másik, ukrán és esetleg egy erősebb titkosszolgálat együttműködése nem húzódhat-e meg a háttérben.

A külügyi államtitkár közölte, várhatóan még májusban - részben ez ügyben - Kijevbe látogat.

Németh Zsolt ugyanakkor azt mondta, vannak reményre okot adó jelek; miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kifejezésre juttatta a magyar álláspontot, nem történtek újabb incidensek. A magyar állampolgársági szabályozással kapcsolatban hivatalosan Ukrajna részéről semmilyen kifogás nem érkezett. Ez is azzal a reménnyel tölthet el bennünket, hogy meg tudjuk találni annak a módját, hogy tiszteletben tartsuk egymás jogszabályait, és sikerüljön a magyar-ukrán kapcsolatoknak a kiegyensúlyozottságát fenntartani - mondta, rámutatva: a konfliktus eszkalálódása egyik félnek sem lehet érdeke.

A testület ülésén meghallgatták Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkárt és Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét is.

A Jobbik május 5-én kezdeményezte, hogy a parlament nemzetbiztonsági, külügyi és nemzeti összetartozás bizottsága együttes zárt ülésen hallgassa meg az ügyben Pintér Sándor belügyminisztert, Martonyi János külügyminisztert, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest és Pető Tibort, az Információs Hivatal főigazgatóját, választ keresve arra, hogyan juthattak az ukrán titkosszolgálat birtokába az ungvári főkonzulátus kameráinak felvételei.

Semjén Zsolt előző nap azt mondta, hogy Magyarország - a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) hasonlóan - érdeklődéssel várja az ukrán állam magyarázatát, hogy az ukrán biztonsági szolgálat miért zaklatott Kárpátalján élő magyar nemzetiségű polgárokat. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt akkor hangsúlyozta: Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai és az ő emberi jogaik mellett, akiket zaklatás ért. A magyar állam nem hagyja sorsukra őket - fogalmazott.

A KDNP-s politikus felidézte, hogy az elmúlt napokban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől és Ukrajnában élő magyar nemzetiségűek polgároktól jelzések érkeztek, hogy az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU zaklatta őket a honosítással kapcsolatban, illetve azt firtatva milyen kapcsolatuk van Magyarországgal, jártak-e az ottani magyar konzulátuson. A KMKSZ az ügyben levelet írt az ukrán államfőnek magyarázatot kérve a történtekre.

Jurij Muska budapesti ukrán nagykövet május 4-én kijelentette: meg kell vizsgálni, honnan származik, és igaz-e az arról szóló információ, hogy az ukrán biztonsági szolgálat kárpátaljai magyarokat zaklatott.