Címlap
Fennakadások nélkül fogadták a kedvezményes honosítást igénylőket Romániában Nyomtatás

Kolozsvár, Csíkszereda 2011. január 3. hétfő, MTI, Magyar Nemzet Online, Erdély Online

Fennakadások nélkül fogadták hétfőn az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot igénylőket a romániai magyar külképviseleteken és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Demokrácia Központokban, Tőkés László a nagyváradi központban maga is beadta igénylését a családjával együtt.

Balogh György konzul, a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusának ügyvivője arról tájékoztatta az MTI-t: hétfőn nem volt torlódás a külképviseleten, hiszen csupán az e napra előjegyzett személyeket fogadták a megbeszélt időpontokban. Mivel november 8-tól már felvették az előjegyzéseket, így előre egyeztetett időpontra hívtak be ügyfeleket.

 

Az első nap ünnepélyes jellege miatt gyűlt csak össze viszonylag sok ember - tette hozzá. Az elektronikus és írott sajtó képviselői megtöltötték az ügyfélfogadó termet, amikor a három magyarlakta megye (Maros, Hargita és Kovászna) önkormányzatának vezetői - Lokodi Edit, Borboly Csaba és Tamás Sándor - családjukkal együtt nyújtották be az állampolgárság iránti igénylésüket, így tett Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is.

A főkonzulátus két épületében összesen öt ablaknál fogadják az igénylőket. Két műszakban dolgoznak, reggel nyolctól este kilencig, olykor fél tízig (amikor elmegy az utolsó ügyfél) - mondta Balogh György.

A kolozsvári főkonzulátuson is nagy munkában voltak e napon, mivel - mint az MTI-nek elmondták - még meg kellett küzdeni a kezdeti gyakorlati nehézségekkel. Fennakadások azonban itt sem voltak - fűzték hozzá.

A bukaresti nagykövetség konzuli osztályán hétfőn tíz előjegyzett személyt fogadtak, itt sem voltak különösebb nehézségek. Mint a hivatalban az MTI-nek elmondták, "még bele kell jönni" a gyakorlati munkavégzésbe, a későbbiekben felgyorsul majd az ügyintézés. A bukaresti hivatalban egy ablak várja az igénylőket, hiszen az érintettek sokkal kevesebben vannak, mint Székelyföldön.

Nagyváradon és Marosvásárhelyen hétfőn megnyitották kapuikat az EMNT által kialakított Demokrácia Központok is. Nagyváradon Tőkés László, az EMNT elnöke maga is beadta állampolgársági igényét három gyermekével együtt, majd ünnepélyes keretek között, újévi köszöntővel egybekötve sajtóértekezletet is tartott.

Az MTI kérdésére emlékeztetett: a nagyváradi demokrácia központot már december közepén megnyitották, az év utolsó napjaiban alakult meg hasonló hivatal a Sarmaságon (Szilágy megye északi részén), Aradon és Temesváron. Nagyváradon és Marosvásárhelyen a valódi - a magyar hivatalos képviseletek tevékenységét segítő - munkát hétfőn, a törvény életbe lépésének "első munkanapján" kezdték el - mondta Tőkés László.

Nagyváradon hatalmas volt az érdeklődés, tucatjával álltak sorban az emberek, akik itt beadhatták az állampolgárság könnyített megszerzéséhez szükséges iratokat. Ezek lefordításához hivatalos engedéllyel rendelkező fordító segítségét vették igénybe, felfogadtak egy fényképészt is a hivatalos fotók elkészítéséhez.

Tőkés László ünnepi köszöntőjében nagyra értékelte, hogy most szabadon döntheti el mindenki, vállalja-e a magyar állampolgárság által a nemzethez való tartozást. Az identitás vállalása és megerősítése számára ugyanis rendkívüli lehetőséget biztosít a magyar állampolgárság felvétele - hangsúlyozta.

Tőkés a sajtón keresztül is felhívást intézett a romániai magyarokhoz, hogy éljenek a törvény adta lehetőségeikkel, és vállalják hitbeli, vallási és nemzeti önazonosságukat.