Címlap
Zökkenőmentesen indult az állampolgársági kérelmek beadása Szabadkán Nyomtatás

Szabadka, 2011. január 3. hétfő, MTI

Zökkenőmentesen elindult az egyszerűsített honosítási kérelmek beadása a szabadkai magyar főkonzulátuson hétfő reggel - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az ügyfelek előre egyeztetett időpontra érkeznek, így csak minimális időt kell várakozniuk. A konzulátus épületében kialakított ügyfélfogadó helyiségben összesen hat helyen adhatják be kérelmüket azok, akik egykor magyar állampolgárok voltak vagy felmenőjük rendelkezett magyar állampolgársággal.

Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek elmondta, az időpontfoglalás novemberi kezdete óta mintegy nyolcezren jelentkeztek. Az előzetes becslések szerint átlagosan negyven percet vesz igénybe az egy kérelem elintézéshez szükséges adminisztráció, így várhatóan naponta száz ügyfelet tudnak fogadni a szabadkai konzulátuson, ahol a megnövekedett feladatok miatt jelentős létszámbővítésre volt szükség.

A háromnegyed órás beszélgetés arra is lehetőséget teremt, hogy a konzulátus munkatársai ellenőrizni tudják a kérelmezők magyar nyelvtudását, ami az egyszerűsített honosítás egyik feltétele – tette hozzá a diplomata.

Az elmúlt másfél hónapban a Vajdaságban húsz helyszínen tartottak tájékoztató lakossági fórumokat. A találkozókon jelentős volt az érdeklődés, az emberek elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen dokumentumokkal bizonyíthatják felmenőik magyar állampolgárságát – közölte Korsós Tamás. Hozzátette: mivel a jogszabály megengedő jellegű, így akár olyan „muzeális” okmányok is elfogadhatók, mint a gazdakönyv vagy az italmérési engedély.

A honosítási kérelmek elbírálására a hatóságoknak három hónap áll a rendelkezésükre, ebbe azonban nem számít bele az esetleges hiánypótlás, valamint a jelentkezők nemzetbiztonsági ellenőrzésének az ideje. Az első állampolgársági esküket így várhatóan három és fél hónap múlva tehetik le – tudatta a főkonzul.

Szabadkán az első kérelmet Kozma Csaba és családja adta be. A csantavéri férfi elmondta, hogy az állampolgárság megadását a magyar állam nagyon szép gesztusának tartják. Mivel magyaroknak vallják magukat, szükségét is érezték, hogy kérjék az állampolgárságot.